2014. ápr. 25.

Töltött káposzta gombóckákkal

Sokszor készül nálunk töltött káposzta. Egyrészt azért, mert mindenki szereti, másrészt azért, mert a következő napra is marad. 

Hozzávalók:

fél kg savanyú káposzta,
1 kg darálthús,
3 tenyérnyi rizs,
1 egész tojás,
3 mk. bors,
2 tk. pirospaprika,
3 tk. só,
1 gerezd fokhagyma.

Ezeket összedolgozom, rárakom gombóc formájában a káposztára. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte átmosom, levét kinyomom. Tehát a fazék aljára káposzta, utána gombóc, majd betakarom káposztával. A tetejére kolozsvári szalonna csíkot, úgy 2-3 db-ot teszek. Felengedem vízzel, ha a hús megpuhult, gyengén berántom. Nem keverni, hanem rázni kell. 
A másik hozzávaló a töltött káposztához, a gombóckák! 
Tulajdonképp zsírból, lisztből készült gombóc. 
Kell hozzá fél kg liszt, amit jól megsózunk. Közben egy nagy lábasban teszünk  fel vizet főni. A másik lángon pedig egy kis lábasban zsírt (2-3 fakanálnyit) melegítünk. Amikor felolvadt a zsír, akkor beleöntjük a lisztbe (vigyázat, habzik) majd a felforrt vízből is egy-két merőkanálnyit a lisztbe teszünk. Ezt összedolgozzuk (sajna forró), gombócozzuk és kifőzzük a vízben. Amikor feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig forraljuk. Olvasztott zsírral vagy olajjal bekent tálba szedjük a gombóckákat.