Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott Rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista,
vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
Tetejére:
szezámmag
Elkészítés:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és
10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót,
olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól
összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesszük.Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és
adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza
a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a
batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először
a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele
20-30 másodpercet.
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/vulkan-zsomle/