2014. febr. 11.

Cookies

Nagyon édesség ehetnékem volt, ezért készült ez a süti. Persze rögtön dupla adagból!!!


Hozzávalók :
20 dkg liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg apróra vágott dió v. mogyoró
10 dkg apróra vágott csoki

A lisztet a sütőporral,cukorral, vaníliás cukorral elvegyítjük.
Majd a vajat és a tojást hozzáadva elkeverjük.  Bele a dió és a csoki.
Két langyos vízbe mártott kanállal, diónyi halmot készítünk, ezt ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egymástól kb 4-4 cm távolságra. Mert sütés közben elterül.
Előmelegített, forró sütőbe 10-15 percig sütjük. Ez attól is függ ki mekkora halmokat készít.


2014. jan. 25.

Zöldséges tepsis krumpli

Tél van, hideg van...
Kell a vitamin, meg kell egy kis színes étel! A fagyasztó leolvasztása és átpakolása után találtam egy zacskó serpenyős zöldségkeveréket. Ebből lett a zöldséges tepsis krumpli.

Hozzávalók:
1,5-2 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
zöldségek
virsli, kolbász, szalonna
sajt


A krumplit megpucoljuk, daraboljuk (most hasábburgonya formára van vágva, mert a leányzó így jobban szereti). Egy tepsit kizsírozunk, bele a krumpli, sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a hagymát, majd a zöldségeket még fagyott állapotban. Tetejére egy kis szalonna, kolbász, kedvezve drága "zuramnak". Fólia, mehet is a sütőbe. 



Amikor már majdnem puha minden, akkor rászórjuk a virslit és a sajtot. 


2014. jan. 16.

Tortilla

Tegnapról maradt egy kis tarhonyás husika, ami egy embernek sok, de kettőnek nem biztos, hogy elég lett volna. Volt a hűtőben még virsli, vettem egy kis saláta keveréket és ezekből lett a vacsoránk. 
Csináltunk jó sok tortilla lapokat. ("szeressük", akár fokhagymás tejföllel megkenve is) Ezeket szépen megtöltöttük az alapanyagokkal, majd majonézes saláta-öntettel locsoltuk meg. 




2014. jan. 5.

Csirkemell tócsiban

Ez egy igazán takarékos étel. Volt egy kis csirkemellem a frigóban (kb. 40 dkg). Valljuk be, ez 4 személyre kevés, akárhogy csinálom meg. Mivel imádjuk a tócsit, így kézenfekvő volt, hogy a reszelt krumpliba forgatjuk bele a csirkemelleket és úgy sütjük ki. A csirkemelleket kisebb darabokra vágom fel, sózom, majd lisztbe forgatom. Utána jön a "koszos meló"! A lereszelt krumplit liszttel, tojással, összekeverjük, ízesítjük. Ebbe mártogatom bele a husikat. (Nem kell sajnálni a tócsit, de vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon duci, mert nehezebben puhul meg alatta a hús)


2013. dec. 14.

Mézeskalácsok

A mézeskalács hagyományos karácsonyi édesség. Szeretjük mi is, de eddig még nem találtam meg az igazi mézeskalács tésztát. Eddig...

Hozzávalók:

1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy tálban, amit le tudunk zárni.(pl.dagasztótál)
1/2 kg vegyes virágmézbe beleteszünk fél kocka RAMA margarint és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Egy napig állni hagyjuk a tésztát (fedőt rátesszük a tálra), nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak még jobb lesz.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a figuráknak szép színe lesz. 
Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni, mielőtt írókázni kezdenénk, mert így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Mielőtt én írókáznám, be szoktam festeni színesre. Egy picit hígabbra csinálom az írókát, teszek bele ételfestéket és a lányommal nekiállunk festeni a sütiket. Ha már megszáradt, akkor kezdem az írókázást. 
Íróka máz: 15-20 dkg porcukrot egy tojásfehérjéhez adagolok, persze kanalanként, habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. A 2013-as év mézeskalácsai ilyenek lettek:


 Ezek pedig a 2012-es éviek voltak.

 

2013. nov. 17.

Sajtkrémes bagett

Hozzávalók:








1 kg   liszt
2 kk     
5 dkg élesztő
2.5 dltej
1 tkcukor
1 dlétolaj
4 ektejföl
2 tubus sajtkrém
1 egésztojás
1 tk szezámmag


Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, egy kevéske langyos tejben.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót (ezt kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen, majd az élesztővel), az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.
Jól kidagasztjuk, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt, a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.
Hosszában kettévágjuk, majd ezeket a tésztadarabokat is, 4-4 kisebb téglalapra vágjuk.
A sajtkrémet rányomjuk a tésztákra, majd egy kiskanál domború oldalával elsimítjuk.
A tészta széleinél, ajánlott egy kis részt sajt nélkül hagyni, így kisebb valószínűséggel fog a sajtkrém kifolyni.
A keskenyebbik oldalról, feltekerjük a bagetteket.
A tészta végét a bagett oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe fektetjük őket és egy éles késsel, középen bevágjuk a tésztákat.
A sütőt előmelegítjük. A tepsiben hagyjuk még, 20 percet kelni.
Lekenjük a tetejüket egy egész, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

A sütőből kivéve, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva, hagyjuk 10 percet átgőzölni.

















2013. okt. 31.

Hot-dog

1 kg  liszt
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 e.k só
1 e.k cukor
2 dl  olaj
1 tojás a kenéshez

8-10  virsli
sajt, vöröshagyma, ketchup, mustár, torma


Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Kelesztés után ne gyúrd át, felezd meg, nyújtsd ki pár milliméter vékonyra,majd a képeken látható módon mehet rá virsli, mustár, ketchup, sült hagyma, sajt, amit akarsz.

Aztán hajtsd rá a bal felét és még egyet csavarj rajta, hogy a hajtás alul dupla legyen (dupla réteg tészta legyen alul) és a hajtás is alulra kerüljön.

Vágd el a tésztát, majd a két végét a kiflinek csípd össze, ne nyíljon szét.

Sütőpapírra rakosgatva, tojással lekenve előmelegített sütőben 30-40 perc alatt sülnek meg.

A sütőbe alulra tegyél egy lábasban vizet, had gőzöljön, jót tesz a tésztának!

Ha kívánod bele a sült hagymát, így készítsd:
Egy fej vöröshagymát (vagy mogyoróhagymát) felkarikázunk, miután megpucoltuk persze. Ne legyenek se vékonyak, se vastagok a szeletek. 3-4 dl olajat hevítsünk jó forróra és dobjuk bele a hagymákat. Morzsoljuk szét, essenek szét a karikák.
(Ne sózzuk be előtte).

8-10 perc alatt szép barnára sülnek. Figyeljünk rá, mert könnyen megégnek.

Papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat és sózzuk, borsozzuk. Nagyon finom!
Az én hot-dogjaim ilyenek lettek: