2013. márc. 9.

Csokis tejes pite

Hozzávalók:
1 leveles,vajas tészta,
1 l tej,
4 tojás,
150 g liszt,
2 cs. vaníliás cukor,
30 g kakaópor,
10 dkg reszelt étcsoki,
60 g vaj,
7-8 ek. cukor

26 centis tortaformát kivajazunk, kibéleljük a leveles tésztával úgy, hogy pereme legyen. Villával megszurkáljuk.A tojásokat a liszttel, kakaóval, kevés tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, vaníliás cukrot. Lassú tűzön besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. A krémet beleöntjük a formába. 35-40 percig sütjük.

Ugyanez kakaós leveles tésztával. A krémből persze a kakaópor meg a csoki kimaradt.


 

2013. febr. 17.

Csirkemell őzgerincformában

Hozzávalók:

70-80 dkg csirkemell,
20 dkg bacon,
15 dkg reszelt sajt,
4 evőkanál tejföl.
3 evőkanál liszt,
2 tojás,
só, bors,

A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a liszttel, ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a reszelt sajtot.
A húst apróra kockázzuk és a masszához adjuk.
Az őzgerinc formát kivajazzuk, meghintjük zsemlemorzsával és kibéleljük a baconnel úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. Beletesszük a húsos masszát, ráhajtjuk a bacont és a tetejére is teszünk hosszában szalonnát.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40-50 percet, majd kiborítjuk egy tepsire és megpirítjuk a szalonnát. 

 

2013. jan. 26.

Császár zsemle

Hiába van hétvége, nem lazulok, hanem sütök megint. Most megpróbáltam császár zsemléket sütni, kisebb-nagyobb sikerrel. Első próbálkozásra nem lettek olyan szörnyűek, csak még a formát kell megtanulnom rendesen.

Hozzávalók:

1 kg liszt,
1 cs. élesztő,
6 evőkanál olaj,
1 kanál só,
cukor,
2,5 dl víz


Az élesztőt cukros, langyos vízben felfuttatom, ha kész bele a lisztbe a többi hozzávalóval együtt, jól összedagasztom. Kelesztem kb. 30 percig, majd keskeny "tésztakígyó" csíkokat formálunk a tésztából. Ezeket összecsomózom, majd sütőpapíros tepsin, lekenve tojássárgájával, sütjük. Tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal. Ha kész, akkor még lespricceljük egy kis vízzel.











Szülinap

Mivel szabadságon vagyok, így előrehoztam a lányom szülinapját egy héttel.
Megsütöttem Neki az egyiptomi tortát. Irtó fini!!!





Hozzávalók:

 a lapokhoz:  6 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor, 1 és 1/2 evőkanál liszt, 12 dkg őrölt mogyoró;
 a sárga krémhez:  6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg vaj, 3,4 dl tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás cukor; 
a fehér krémhez: 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 12 dkg vágott mogyoró; 
a díszítéshez grillázs: 15 dkg cukor

Elkészítése: 
A lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról. 

A sárga krémhez kikavarjuk  a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal. 

A fehér krémhez  kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs felét. 

A grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.

A lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga  majd a fehér krémmel és egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.

Tipp: A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.




A recept Aleda konyhájából való.http://aledakonyhaja.blogspot.com/

2013. jan. 25.

Töltött pizza

Hozzávalók a tésztához:
1,3 kg liszt,
2 tojás,
4 dl tej,
4 evőkanál olaj,
1 élesztő (friss),
2 teáskanál cukor,
2 mokkáskanál só.


A tejet langyosra melegítjük a cukorral, bele az élesztő. Ha megkelt, akkor összedolgozzuk a liszttel, tojásokkal, sóval, olajjal. Összegyúrjuk, 30 percig kelesztem. Azután vékonyra kinyújtom kör alakúra. Tejföllel megkenem a tészta felét, rárakom az előre elkészített töltelékeket. (Nálunk a  sorrendezés is fontos; tehát először bacon vagy vékonyra vágott szalonna, reszelt párizsi, néha egy kis virsli felkarikázva, hagyma, kukorica, gomba vagy konzerv bab, végül megszórom reszelt sajttal.)


Tehát a hozzávalókat csak az egyik felére tesszük, majd összedolgozzuk és lekenjük a tetejét is tejföllel.




Addig kell sütni, amíg szépen megpirul. Ebből az adagból 8-9 db pizza jön ki.




A recept Andi konyhájából való.

2013. jan. 6.

Cukordrazsés torta

Karácsonyra készült torta is...
Ilyet sütöttem (hála Aleda konyhájának, ahonnan vettem az ötletet):


A tortalap vizes piskóta.

Hozzávalók:

 6 tojás,
32 dkg cukor,
25 dkg liszt,
 6 ek. víz

A tojások sárgáját habosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd az átszitált lisztet. Végül a tojásfehérjét habbá verjük és belekerül az is. Egy kb. 26 cm-es tortaformába rakjuk, nagyjából fél óra sütés. A krém a következő volt.

Ganache (csokikrém):

 5 dl habtejszín,
60 dkg étcsoki (ha lehet, jó minőségű)

A tejszínt melegítjük, hozzáadjuk a csokit. Kis lángon csak addig keverjük, amíg sima nem lesz. Kihűtjük és másnapig hűtőben tároljuk. Utána csak gépi habverővel felverjük (elég nehéz lesz, de ne adjuk fel).
Az oldalát mogyorós ostyával raktam ki, a tetejére pedig színes cukordrazsét szórtam.