2013. máj. 1.
2013. ápr. 10.
Párizsis virág
Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 0.5 dl olaj, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő
a töltelékhez: 30 dkg párizsi vagy sonka
tetejére: 1 tojás, 2 evőkanál tej, mák
Elkészítése:
A cukrot beletesszük a langyos tejbe majd felfuttatjuk benne az
élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a
felfuttatott élesztőt és jól megdagasztjuk, majd a végén
beledolgozzuk az olajat. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára
kelesztjük.
A
megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk és a párizsi szelet átmérőjével
megegyező köröket szaggatunk. Kettő közé egy szelet párizsit rakunk,
majd nyolc részre bevágjuk, nem egészen a közepéig. Két-két fülecskét
egymással ellentétes irányba csavarunk és 20 percig pihentetjük. Tetejét
tejjel felvert tojással lekenjük és közepét kevés mákkal megszórjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük.
2013. márc. 9.
Csokis tejes pite
Hozzávalók:
1 leveles,vajas tészta,
1 l tej,
4 tojás,
150 g liszt,
2 cs. vaníliás cukor,
30 g kakaópor,
10 dkg reszelt étcsoki,
60 g vaj,
7-8 ek. cukor
1 leveles,vajas tészta,
1 l tej,
4 tojás,
150 g liszt,
2 cs. vaníliás cukor,
30 g kakaópor,
10 dkg reszelt étcsoki,
60 g vaj,
7-8 ek. cukor
26 centis tortaformát kivajazunk, kibéleljük a leveles tésztával úgy, hogy pereme legyen. Villával megszurkáljuk.A tojásokat a liszttel, kakaóval, kevés tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, vaníliás cukrot. Lassú tűzön besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. A krémet beleöntjük a formába. 35-40 percig sütjük.
Ugyanez kakaós leveles tésztával. A krémből persze a kakaópor meg a csoki kimaradt.
Ugyanez kakaós leveles tésztával. A krémből persze a kakaópor meg a csoki kimaradt.
2013. febr. 17.
Csirkemell őzgerincformában
Hozzávalók:
70-80 dkg csirkemell,
20 dkg bacon,
15 dkg reszelt sajt,
4 evőkanál tejföl.
3 evőkanál liszt,
2 tojás,
só, bors,
A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a liszttel, ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a reszelt sajtot.
A húst apróra kockázzuk és a masszához adjuk.
Az őzgerinc formát kivajazzuk, meghintjük zsemlemorzsával és kibéleljük a baconnel úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. Beletesszük a húsos masszát, ráhajtjuk a bacont és a tetejére is teszünk hosszában szalonnát.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40-50 percet, majd kiborítjuk egy tepsire és megpirítjuk a szalonnát.
2013. jan. 26.
Császár zsemle
Hiába van hétvége, nem lazulok, hanem sütök megint. Most megpróbáltam császár zsemléket sütni, kisebb-nagyobb sikerrel. Első próbálkozásra nem lettek olyan szörnyűek, csak még a formát kell megtanulnom rendesen.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 cs. élesztő,
6 evőkanál olaj,
1 kanál só,
cukor,
2,5 dl víz
Az élesztőt cukros, langyos vízben felfuttatom, ha kész bele a lisztbe a többi hozzávalóval együtt, jól összedagasztom. Kelesztem kb. 30 percig, majd keskeny "tésztakígyó" csíkokat formálunk a tésztából. Ezeket összecsomózom, majd sütőpapíros tepsin, lekenve tojássárgájával, sütjük. Tetejét megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal. Ha kész, akkor még lespricceljük egy kis vízzel.
Szülinap
Mivel szabadságon vagyok, így előrehoztam a lányom szülinapját egy héttel.
Megsütöttem Neki az egyiptomi tortát. Irtó fini!!!
Hozzávalók:
a lapokhoz: 6 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor, 1 és 1/2 evőkanál liszt, 12 dkg őrölt mogyoró;
a
sárga krémhez: 6 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg vaj, 3,4 dl
tej, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás cukor;
a fehér krémhez: 2 dl tejszín, 10 dkg cukor, 12 dkg vágott mogyoró;
a díszítéshez grillázs: 15 dkg cukor
Elkészítése:
A
lapokhoz felverjük a tojásfehérjét a cukorral majd hozzáadjuk a lisztet
és az őrölt mogyorót. A masszából 3 lapot sütünk, sütőpapíron, 24 cm-es
tortaformában, lassú tűzön, kb. 15-18 perc alatt. A lapokat nem kell
kiszárítani, ha látjuk, hogy a széleinél kezd barnulni,vegyük ki, és
csak miután kihűlt vegyük le a sütőpapírról.
A
sárga krémhez kikavarjuk a tojássárgát a kétféle cukorral, az étkezési
keményítővel és a tejjel, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve puding
sűrűségűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a vajjal.
A
fehér krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, majd
belekeverjük a darabosra vágott mogyorót és az összetört grillázs
felét.
A
grillázshoz a cukrot alacsony hőfokon karamellizáljuk míg aranysárga
lesz, majd hideg márványlapra vagy ennek hiányában sütőpapírra
csorgatjuk és dermedni hagyjuk. Ha megkeményedett, nylon zacskóba
tesszük és sodrófával apró darabokra törjük.
A
lapokat egyenként lekenjük, előbb a sárga majd a fehér krémmel és
egymásra tesszük őket. Tetejét megszórjuk a megmaradt grillázzsal.
Tipp: A grillázst ne tegyük fel a tortára csak a tálalás előtt, mert jó nedvszívó és hamar meglágyul.
A recept Aleda konyhájából való.http://aledakonyhaja.blogspot.com/
2013. jan. 25.
Töltött pizza
1,3 kg liszt,
2 tojás,
4 dl tej,
4 evőkanál olaj,
1 élesztő (friss),
2 teáskanál cukor,
2 mokkáskanál só.
A tejet langyosra melegítjük a cukorral,
bele az élesztő. Ha megkelt, akkor összedolgozzuk a liszttel,
tojásokkal, sóval, olajjal. Összegyúrjuk, 30 percig kelesztem. Azután
vékonyra kinyújtom kör alakúra. Tejföllel megkenem a tészta felét,
rárakom az előre elkészített töltelékeket. (Nálunk a sorrendezés is
fontos; tehát először bacon vagy vékonyra vágott szalonna, reszelt
párizsi, néha egy kis virsli felkarikázva, hagyma, kukorica, gomba vagy
konzerv bab, végül megszórom reszelt sajttal.)
Tehát a hozzávalókat csak az egyik felére tesszük, majd összedolgozzuk és lekenjük a tetejét is tejföllel.
Addig kell sütni, amíg szépen megpirul. Ebből az adagból 8-9 db pizza jön ki.
A recept Andi konyhájából való.
Tehát a hozzávalókat csak az egyik felére tesszük, majd összedolgozzuk és lekenjük a tetejét is tejföllel.
Addig kell sütni, amíg szépen megpirul. Ebből az adagból 8-9 db pizza jön ki.
A recept Andi konyhájából való.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)