2014. márc. 11.

Kókusztekercs barackkal

Nálunk mindig nagy kedvenc a kókusztekercs. Most a "zuram" kedvébe járva készítettem el kicsit másképpen. Az ötletet az Ízzel és lélekkel blogoldalon találtam. Ezen az oldalon meggyel van elkészítve, de sajna éppen nem találtam meggyet, így barackkal csináltam meg. 
Hozzávalók:
  • 500 gramm darált háztartási keksz
  • 4 ek.kakaópor
  • 200 gramm porcukor
  • 1 adag feketekávé (4-5 ek.)
  • annyi tej amivel szépen összeáll a tészta
Krém:
  • 300 gramm vaj
  • 200 gramm porcukor
  • 100 gramm kókuszreszelék
  • meggy (most barack) a közepébe
A tésztát összeállítottam, majd 2/3 - 1/3-ad arányban elfeleztem. a 2/3-dos részt még 3 felé vágtam, majd gömbölyítettem. A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd a kókuszreszeléket is hozzáadtam. 2 folpack között kinyújtottam az első kisebb darab tésztát, megkentem a krémmel, közepére  barackot halmoztam, majd feltekertem. A másik két kisebb darabbal ugyanígy jártam el.
Mikor elkészült mind a három tekercs, jöhet a legnagyobb gombóc. Ezt is kinyújtottam akkorára, hogy a három tekercsünket átérje.  Az alsó harmadát a tésztának megkentem a krémmel, majd ráfektettem 2 tekercset. Közepüket kitöltöttem krémmel, majd a harmadik tekercset a tetejükre helyeztem. Az oldalát is megkentem a kókuszos vajas krémmel, kitöltve a hézagokat is, majd egy ügyes mozdulattal, a folpack segítségével beborítottam a háromszöget. Olyan lett mint egy elnyújtott piramis. Megszórtam kókuszreszelékkel, majd betettem a fagyasztóba 1-2 órára! Utána szépen szeletelhetővé válik, és csak annyit vegyünk ki, amennyi elfogy.

2014. febr. 27.

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
20 dkg főtt rizs
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 csapott ek. só
őrölt kömény, bors
1 l sűrű paradicsomlé
1 ek. olaj
2 zöldpaprika
2 szál zeller
2 ek. liszt, só, cukor

A hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával. Bele a darálthúsba, hozzáadjuk még a tojást, fokhagyma, só, bors, kömény, rizs. Jól összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.



Vizet forralunk, enyhén megsózzuk. Bele a gombócok. Gyöngyözve főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. 
A paradicsomlét megcukrozzuk, sózzuk, bele a kimagozott zöldpaprika, zellerzöldje. Ha forrni kezd, 2 púpos ek. lisztből és egy kis olajból rántást készítünk, ezzel sűrítjük be. Újraforralástól kezdve 5 percig főzzük. Ebbe a lébe rakjuk bele a leszűrt, megfőtt gombócokat. Rizzsel, krumplival, tésztával tálaljuk.



2014. febr. 23.

Kínai jellegű sült tészta csirkehusival

Vett a "zuram" 2 fej káposztát, hogy legyen káposztás tészta. Lett, az egyikből. De mit csináljak a másik káposztával? Legyen belőle saláta? Abból megint nem fog enni a lányom, mert nem szereti, ezért lett kínais kaja.

Hozzávalók:
1 kisebb fej káposzta
3-4 sárgarépa
hagyma
szójaszósz
spagetti

Ledaráltam a káposztát és a répát, a hagymát felvágtam és megpirítottam őket kevés olajon.
Kis szójaszószt öntöttem rájuk. Félretettem, elkészítettem a tésztát.





A spagettit kettétörtem, megpirítottam kis adagokban (olaj nélkül). Amikor kész volt, pici olaj és kevés víz hozzáadásával elkezdtem főzni. Gyakran megkevertem, de nem ragadt le a wokban (amikor nem ebben csináltam, hanem teflonos serpenyőben, bizony leragadt a tészta). Végül összekevertem a tésztát a zöldségekkel, nyakon öntöttem szója szósszal. 
Csináltam hozzá husikat is, csirkemellet felkockáztam és palacsinta tésztába forgatva kisütöttem. Sajna szósz most nem készült hozzá, így maradt a kechup, mint mártogatós. 

Persze lehet a csirkét felkockázni,  megpirítani és belekeverni a tésztába, de kifejezetten így kérték...

2014. febr. 11.

Cookies

Nagyon édesség ehetnékem volt, ezért készült ez a süti. Persze rögtön dupla adagból!!!


Hozzávalók :
20 dkg liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg apróra vágott dió v. mogyoró
10 dkg apróra vágott csoki

A lisztet a sütőporral,cukorral, vaníliás cukorral elvegyítjük.
Majd a vajat és a tojást hozzáadva elkeverjük.  Bele a dió és a csoki.
Két langyos vízbe mártott kanállal, diónyi halmot készítünk, ezt ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egymástól kb 4-4 cm távolságra. Mert sütés közben elterül.
Előmelegített, forró sütőbe 10-15 percig sütjük. Ez attól is függ ki mekkora halmokat készít.


2014. jan. 25.

Zöldséges tepsis krumpli

Tél van, hideg van...
Kell a vitamin, meg kell egy kis színes étel! A fagyasztó leolvasztása és átpakolása után találtam egy zacskó serpenyős zöldségkeveréket. Ebből lett a zöldséges tepsis krumpli.

Hozzávalók:
1,5-2 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
zöldségek
virsli, kolbász, szalonna
sajt


A krumplit megpucoljuk, daraboljuk (most hasábburgonya formára van vágva, mert a leányzó így jobban szereti). Egy tepsit kizsírozunk, bele a krumpli, sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a hagymát, majd a zöldségeket még fagyott állapotban. Tetejére egy kis szalonna, kolbász, kedvezve drága "zuramnak". Fólia, mehet is a sütőbe. 



Amikor már majdnem puha minden, akkor rászórjuk a virslit és a sajtot. 


2014. jan. 16.

Tortilla

Tegnapról maradt egy kis tarhonyás husika, ami egy embernek sok, de kettőnek nem biztos, hogy elég lett volna. Volt a hűtőben még virsli, vettem egy kis saláta keveréket és ezekből lett a vacsoránk. 
Csináltunk jó sok tortilla lapokat. ("szeressük", akár fokhagymás tejföllel megkenve is) Ezeket szépen megtöltöttük az alapanyagokkal, majd majonézes saláta-öntettel locsoltuk meg. 




2014. jan. 5.

Csirkemell tócsiban

Ez egy igazán takarékos étel. Volt egy kis csirkemellem a frigóban (kb. 40 dkg). Valljuk be, ez 4 személyre kevés, akárhogy csinálom meg. Mivel imádjuk a tócsit, így kézenfekvő volt, hogy a reszelt krumpliba forgatjuk bele a csirkemelleket és úgy sütjük ki. A csirkemelleket kisebb darabokra vágom fel, sózom, majd lisztbe forgatom. Utána jön a "koszos meló"! A lereszelt krumplit liszttel, tojással, összekeverjük, ízesítjük. Ebbe mártogatom bele a husikat. (Nem kell sajnálni a tócsit, de vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon duci, mert nehezebben puhul meg alatta a hús)