2014. máj. 31.

Töltött, göngyölt császár - krumpliágyon

Akciós volt a Sparban ez a göngyölt császár. Most ebből kreáltunk egy hétvégi ebédet.

Hozzávalók:
1,5-2 kg göngyölt husi,
2 kg krumpli,
3-4 db sárgarépa,
2 fej hagyma,
fűszerek

A krumplit megpucoljuk, hasábra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát is nagyobb szeletekre vágom, belekeverem a krumpli közé. Rá a göngyölt husi és be a sütőbe. 2-3 óra sütés kell neki. 
Finom volt, jó volt, de annyira éhesek voltunk, hogy elfeledkeztem arról, hogy le kellene fotózni megsülve, készen is. 

2014. ápr. 25.

Töltött káposzta gombóckákkal

Sokszor készül nálunk töltött káposzta. Egyrészt azért, mert mindenki szereti, másrészt azért, mert a következő napra is marad. 

Hozzávalók:

fél kg savanyú káposzta,
1 kg darálthús,
3 tenyérnyi rizs,
1 egész tojás,
3 mk. bors,
2 tk. pirospaprika,
3 tk. só,
1 gerezd fokhagyma.

Ezeket összedolgozom, rárakom gombóc formájában a káposztára. Ha a káposzta nagyon savanyú, akkor előtte átmosom, levét kinyomom. Tehát a fazék aljára káposzta, utána gombóc, majd betakarom káposztával. A tetejére kolozsvári szalonna csíkot, úgy 2-3 db-ot teszek. Felengedem vízzel, ha a hús megpuhult, gyengén berántom. Nem keverni, hanem rázni kell. 
A másik hozzávaló a töltött káposztához, a gombóckák! 
Tulajdonképp zsírból, lisztből készült gombóc. 
Kell hozzá fél kg liszt, amit jól megsózunk. Közben egy nagy lábasban teszünk  fel vizet főni. A másik lángon pedig egy kis lábasban zsírt (2-3 fakanálnyit) melegítünk. Amikor felolvadt a zsír, akkor beleöntjük a lisztbe (vigyázat, habzik) majd a felforrt vízből is egy-két merőkanálnyit a lisztbe teszünk. Ezt összedolgozzuk (sajna forró), gombócozzuk és kifőzzük a vízben. Amikor feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig forraljuk. Olvasztott zsírral vagy olajjal bekent tálba szedjük a gombóckákat.




 
 
 

2014. márc. 11.

Kókusztekercs barackkal

Nálunk mindig nagy kedvenc a kókusztekercs. Most a "zuram" kedvébe járva készítettem el kicsit másképpen. Az ötletet az Ízzel és lélekkel blogoldalon találtam. Ezen az oldalon meggyel van elkészítve, de sajna éppen nem találtam meggyet, így barackkal csináltam meg. 
Hozzávalók:
  • 500 gramm darált háztartási keksz
  • 4 ek.kakaópor
  • 200 gramm porcukor
  • 1 adag feketekávé (4-5 ek.)
  • annyi tej amivel szépen összeáll a tészta
Krém:
  • 300 gramm vaj
  • 200 gramm porcukor
  • 100 gramm kókuszreszelék
  • meggy (most barack) a közepébe
A tésztát összeállítottam, majd 2/3 - 1/3-ad arányban elfeleztem. a 2/3-dos részt még 3 felé vágtam, majd gömbölyítettem. A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd a kókuszreszeléket is hozzáadtam. 2 folpack között kinyújtottam az első kisebb darab tésztát, megkentem a krémmel, közepére  barackot halmoztam, majd feltekertem. A másik két kisebb darabbal ugyanígy jártam el.
Mikor elkészült mind a három tekercs, jöhet a legnagyobb gombóc. Ezt is kinyújtottam akkorára, hogy a három tekercsünket átérje.  Az alsó harmadát a tésztának megkentem a krémmel, majd ráfektettem 2 tekercset. Közepüket kitöltöttem krémmel, majd a harmadik tekercset a tetejükre helyeztem. Az oldalát is megkentem a kókuszos vajas krémmel, kitöltve a hézagokat is, majd egy ügyes mozdulattal, a folpack segítségével beborítottam a háromszöget. Olyan lett mint egy elnyújtott piramis. Megszórtam kókuszreszelékkel, majd betettem a fagyasztóba 1-2 órára! Utána szépen szeletelhetővé válik, és csak annyit vegyünk ki, amennyi elfogy.

2014. febr. 27.

Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
20 dkg főtt rizs
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 csapott ek. só
őrölt kömény, bors
1 l sűrű paradicsomlé
1 ek. olaj
2 zöldpaprika
2 szál zeller
2 ek. liszt, só, cukor

A hagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával. Bele a darálthúsba, hozzáadjuk még a tojást, fokhagyma, só, bors, kömény, rizs. Jól összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.



Vizet forralunk, enyhén megsózzuk. Bele a gombócok. Gyöngyözve főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. 
A paradicsomlét megcukrozzuk, sózzuk, bele a kimagozott zöldpaprika, zellerzöldje. Ha forrni kezd, 2 púpos ek. lisztből és egy kis olajból rántást készítünk, ezzel sűrítjük be. Újraforralástól kezdve 5 percig főzzük. Ebbe a lébe rakjuk bele a leszűrt, megfőtt gombócokat. Rizzsel, krumplival, tésztával tálaljuk.



2014. febr. 23.

Kínai jellegű sült tészta csirkehusival

Vett a "zuram" 2 fej káposztát, hogy legyen káposztás tészta. Lett, az egyikből. De mit csináljak a másik káposztával? Legyen belőle saláta? Abból megint nem fog enni a lányom, mert nem szereti, ezért lett kínais kaja.

Hozzávalók:
1 kisebb fej káposzta
3-4 sárgarépa
hagyma
szójaszósz
spagetti

Ledaráltam a káposztát és a répát, a hagymát felvágtam és megpirítottam őket kevés olajon.
Kis szójaszószt öntöttem rájuk. Félretettem, elkészítettem a tésztát.





A spagettit kettétörtem, megpirítottam kis adagokban (olaj nélkül). Amikor kész volt, pici olaj és kevés víz hozzáadásával elkezdtem főzni. Gyakran megkevertem, de nem ragadt le a wokban (amikor nem ebben csináltam, hanem teflonos serpenyőben, bizony leragadt a tészta). Végül összekevertem a tésztát a zöldségekkel, nyakon öntöttem szója szósszal. 
Csináltam hozzá husikat is, csirkemellet felkockáztam és palacsinta tésztába forgatva kisütöttem. Sajna szósz most nem készült hozzá, így maradt a kechup, mint mártogatós. 

Persze lehet a csirkét felkockázni,  megpirítani és belekeverni a tésztába, de kifejezetten így kérték...

2014. febr. 11.

Cookies

Nagyon édesség ehetnékem volt, ezért készült ez a süti. Persze rögtön dupla adagból!!!


Hozzávalók :
20 dkg liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
15 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg apróra vágott dió v. mogyoró
10 dkg apróra vágott csoki

A lisztet a sütőporral,cukorral, vaníliás cukorral elvegyítjük.
Majd a vajat és a tojást hozzáadva elkeverjük.  Bele a dió és a csoki.
Két langyos vízbe mártott kanállal, diónyi halmot készítünk, ezt ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Egymástól kb 4-4 cm távolságra. Mert sütés közben elterül.
Előmelegített, forró sütőbe 10-15 percig sütjük. Ez attól is függ ki mekkora halmokat készít.


2014. jan. 25.

Zöldséges tepsis krumpli

Tél van, hideg van...
Kell a vitamin, meg kell egy kis színes étel! A fagyasztó leolvasztása és átpakolása után találtam egy zacskó serpenyős zöldségkeveréket. Ebből lett a zöldséges tepsis krumpli.

Hozzávalók:
1,5-2 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
zöldségek
virsli, kolbász, szalonna
sajt


A krumplit megpucoljuk, daraboljuk (most hasábburgonya formára van vágva, mert a leányzó így jobban szereti). Egy tepsit kizsírozunk, bele a krumpli, sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk a hagymát, majd a zöldségeket még fagyott állapotban. Tetejére egy kis szalonna, kolbász, kedvezve drága "zuramnak". Fólia, mehet is a sütőbe. 



Amikor már majdnem puha minden, akkor rászórjuk a virslit és a sajtot.