Annyira szerettem volna már enni egy kis kürtöskalácsot, így hát gondoltam, hogy kipróbálom a sörösdobozos receptet. Finom volt, jó volt, de a macera miatt, nem a sűrűn készített receptek közé kerül.
Először a sörösdobozokat alufóliával vonjuk be. Ezekre kell rátekerni a tésztát.
Hozzávalók:
25 dkg darált dió
1 ek. olaj (a forma kenéséhez)
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
- Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
- A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
- Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
- Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
- A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.