2013. júl. 18.

Sós rudak

Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es):
  • 500 g  finomliszt  
  • 1  teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
  • 50 ml olaj
  • ½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
  • 260-270 ml langyos víz
Sós öntet a „kiflik” tetejére:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál só
  • Víz
Elkészítés:

A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A rudakat 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe,  és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja.


2013. jún. 26.

Kürtös kalács

Annyira szerettem volna már enni egy kis kürtöskalácsot, így hát gondoltam, hogy kipróbálom a sörösdobozos receptet. Finom volt, jó volt, de a macera miatt, nem a  sűrűn készített receptek közé kerül.
Először a sörösdobozokat alufóliával vonjuk be. Ezekre kell rátekerni a tésztát.
 
Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg vaj (olvasztott)
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek.kristálycukor
1 csipet só
25 dkg  kristálycukor
25 dkg darált dió
1 ek. olaj (a forma kenéséhez)
 
Elkészítés:
  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
  3. A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
  5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
  6. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
 

2013. jún. 25.

Húsos-sajtos ravioli

Hozzávalók:
-töltelék: 200 g darálthús konzerv, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengeteg sokféle lehetőség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt.  
Gyártás menete: a tésztához valókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg összefőződ a tölteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst egészen addig főzőcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evőkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb. 2-3 mm vastagságúra, pogácsa szaggatóval kiszaggatod. A tészta közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékből és összehajtod.  A széleit villával összenyomkodod. Teszel oda egy nagy lábosban vizet főni és amikor lobog a víz, belehajigálod a raviolikat. Mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szűrőbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele főni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifőzöm az összest.
Miután mind kifőttek, leöblítődtek, egy tűzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejfölös reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Előmelegített sütőben lassú tűzön kb. még 10-15 percig melegítem, közben főzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evőkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet főzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.



2013. máj. 1.

Anyák-napi muffinok

Szombaton készen voltunk az anyák napi meglepetéssel. Muffint sütöttünk, majd szépen kidíszítettük pillecukorral, amit színes cukorral szórtunk be. Szépek lettek, de ennek az adagnak az elkészítése 1-1,5 órába tellett.











2013. ápr. 10.

Párizsis virág

Hozzávalók: 
a tésztához:
50 dkg liszt, 3 dl tej, 0.5 dl olaj, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő


a töltelékhez: 30 dkg párizsi vagy sonka


tetejére: 1 tojás, 2 evőkanál tej, mák
Elkészítése: 
A cukrot beletesszük a langyos tejbe majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót,  a felfuttatott élesztőt és jól megdagasztjuk, majd a  végén beledolgozzuk az olajat. Tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk és a párizsi szelet átmérőjével megegyező köröket szaggatunk. Kettő közé egy szelet párizsit rakunk, majd  nyolc részre bevágjuk, nem egészen a közepéig. Két-két  fülecskét egymással ellentétes irányba csavarunk és 20 percig pihentetjük. Tetejét tejjel felvert tojással lekenjük és  közepét kevés mákkal megszórjuk.  Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük.

2013. márc. 9.

Csokis tejes pite

Hozzávalók:
1 leveles,vajas tészta,
1 l tej,
4 tojás,
150 g liszt,
2 cs. vaníliás cukor,
30 g kakaópor,
10 dkg reszelt étcsoki,
60 g vaj,
7-8 ek. cukor

26 centis tortaformát kivajazunk, kibéleljük a leveles tésztával úgy, hogy pereme legyen. Villával megszurkáljuk.A tojásokat a liszttel, kakaóval, kevés tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, vaníliás cukrot. Lassú tűzön besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a vajat. A krémet beleöntjük a formába. 35-40 percig sütjük.

Ugyanez kakaós leveles tésztával. A krémből persze a kakaópor meg a csoki kimaradt.


 

2013. febr. 17.

Csirkemell őzgerincformában

Hozzávalók:

70-80 dkg csirkemell,
20 dkg bacon,
15 dkg reszelt sajt,
4 evőkanál tejföl.
3 evőkanál liszt,
2 tojás,
só, bors,

A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a liszttel, ízesítjük sóval, borssal, majd beletesszük a reszelt sajtot.
A húst apróra kockázzuk és a masszához adjuk.
Az őzgerinc formát kivajazzuk, meghintjük zsemlemorzsával és kibéleljük a baconnel úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. Beletesszük a húsos masszát, ráhajtjuk a bacont és a tetejére is teszünk hosszában szalonnát.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40-50 percet, majd kiborítjuk egy tepsire és megpirítjuk a szalonnát.