Ez egy igazán takarékos étel. Volt egy kis csirkemellem a frigóban (kb. 40 dkg). Valljuk be, ez 4 személyre kevés, akárhogy csinálom meg. Mivel imádjuk a tócsit, így kézenfekvő volt, hogy a reszelt krumpliba forgatjuk bele a csirkemelleket és úgy sütjük ki. A csirkemelleket kisebb darabokra vágom fel, sózom, majd lisztbe forgatom. Utána jön a "koszos meló"! A lereszelt krumplit liszttel, tojással, összekeverjük, ízesítjük. Ebbe mártogatom bele a husikat. (Nem kell sajnálni a tócsit, de vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon duci, mert nehezebben puhul meg alatta a hús)
2014. jan. 5.
2013. dec. 14.
Mézeskalácsok
A mézeskalács hagyományos karácsonyi édesség. Szeretjük mi is, de eddig még nem találtam meg az igazi mézeskalács tésztát. Eddig...
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy tálban, amit le tudunk zárni.(pl.dagasztótál)
1/2 kg vegyes virágmézbe beleteszünk fél kocka RAMA margarint és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Egy napig állni hagyjuk a tésztát (fedőt rátesszük a tálra), nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak még jobb lesz.
A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a figuráknak szép színe lesz.
Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni, mielőtt írókázni kezdenénk, mert így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Mielőtt én írókáznám, be szoktam festeni színesre. Egy picit hígabbra csinálom az írókát, teszek bele ételfestéket és a lányommal nekiállunk festeni a sütiket. Ha már megszáradt, akkor kezdem az írókázást.
Íróka máz: 15-20 dkg porcukrot egy tojásfehérjéhez adagolok, persze kanalanként, habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. A 2013-as év mézeskalácsai ilyenek lettek:
Ezek pedig a 2012-es éviek voltak.
2013. nov. 17.
Sajtkrémes bagett
Hozzávalók: | ||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral, egy kevéske langyos tejben.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót (ezt
kicsit takarjuk be a liszttel, hogy ne érintkezzen, majd az élesztővel),
az olajat, a tejfölt, a felfutott élesztőt és a maradék tejet.
Lisztezett felületre borítjuk és téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Hosszában kettévágjuk, majd ezeket a tésztadarabokat is, 4-4 kisebb téglalapra vágjuk. A sajtkrémet rányomjuk a tésztákra, majd egy kiskanál domború oldalával elsimítjuk. A tészta széleinél, ajánlott egy kis részt sajt nélkül hagyni, így kisebb valószínűséggel fog a sajtkrém kifolyni. A keskenyebbik oldalról, feltekerjük a bagetteket. A tészta végét a bagett oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe fektetjük őket és egy éles késsel, középen bevágjuk a tésztákat. A sütőt előmelegítjük. A tepsiben hagyjuk még, 20 percet kelni. Lekenjük a tetejüket egy egész, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. A sütőből kivéve, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva, hagyjuk 10 percet átgőzölni. |
|
|
2013. okt. 31.
Hot-dog
1 kg liszt
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 e.k só
1 e.k cukor
2 dl olaj
1 tojás a kenéshez
8-10 virsli
sajt, vöröshagyma, ketchup, mustár, torma
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 e.k só
1 e.k cukor
2 dl olaj
1 tojás a kenéshez
8-10 virsli
sajt, vöröshagyma, ketchup, mustár, torma
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Kelesztés után ne gyúrd át, felezd meg, nyújtsd ki pár milliméter vékonyra,majd a képeken látható módon mehet rá virsli, mustár, ketchup, sült hagyma, sajt, amit akarsz.
Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Kelesztés után ne gyúrd át, felezd meg, nyújtsd ki pár milliméter vékonyra,majd a képeken látható módon mehet rá virsli, mustár, ketchup, sült hagyma, sajt, amit akarsz.
Aztán hajtsd rá a bal felét és még egyet
csavarj rajta, hogy a hajtás alul dupla legyen (dupla réteg tészta
legyen alul) és a hajtás is alulra kerüljön.
Vágd el a tésztát, majd a két végét a kiflinek csípd össze, ne nyíljon szét.
Sütőpapírra rakosgatva, tojással lekenve előmelegített sütőben 30-40 perc alatt sülnek meg.
A sütőbe alulra tegyél egy lábasban vizet, had gőzöljön, jót tesz a tésztának!
Ha kívánod bele a sült hagymát, így készítsd:
Egy fej vöröshagymát (vagy mogyoróhagymát) felkarikázunk, miután megpucoltuk persze. Ne legyenek se vékonyak, se vastagok a szeletek. 3-4 dl olajat hevítsünk jó forróra és dobjuk bele a hagymákat. Morzsoljuk szét, essenek szét a karikák.
(Ne sózzuk be előtte).
Egy fej vöröshagymát (vagy mogyoróhagymát) felkarikázunk, miután megpucoltuk persze. Ne legyenek se vékonyak, se vastagok a szeletek. 3-4 dl olajat hevítsünk jó forróra és dobjuk bele a hagymákat. Morzsoljuk szét, essenek szét a karikák.
(Ne sózzuk be előtte).
8-10 perc alatt szép barnára sülnek. Figyeljünk rá, mert könnyen megégnek.
2013. szept. 20.
Tepsis bundás kenyér
Hozzávalók:
A recept Gabriella kalandjai a konyhában című blogról való.
- 7 db fél szelet kenyér
- kb. 2 dl tejföl
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 tojás
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 10-15 dkg reszelt trappista sajt
Egy tepsit (vagy egy hőálló kerámia tálat) kikenek vajjal (vagy
valamilyen zsiradékkal), és belehelyezem a kenyérszeleteket egymás
mellé.
A tojásokat felverem, hozzákeverem a tejfölt, majd belenyomom a
fokhagymát, ízesítem sóval, borssal. Ezt a masszát ráöntöm a kenyérre
(nem baj, ha lefolyik), majd bőven megszórom reszelt sajttal, és 180
fokos sütőben szép aranysárgára/barnára sütöm. (kb. 15-20
perc)A recept Gabriella kalandjai a konyhában című blogról való.
2013. szept. 14.
Vulkán zsömle
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott Rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista,
vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
Tetejére:
szezámmag
Elkészítés:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és
10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót,
olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól
összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a
duplájára kelesszük.Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni.
A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és
adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza
a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a
batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először
a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele
20-30 másodpercet.
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/vulkan-zsomle/
2013. júl. 18.
Sós rudak
Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es):
- 500 g finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1,5 teáskanál cukor
- 1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
- 50 ml olaj
- ½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
- 260-270 ml langyos víz
Sós öntet a „kiflik”
tetejére:
- 2 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- Víz
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük az
élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan
hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen,
letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk.
Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A
tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát"
formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás
mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni,
ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket”
is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával
letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a
lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy
kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A rudakat 200 fokon sütjük 5
percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket
a sütőbe, és még 10 percig sütjük.
Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak.
Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)