2013. okt. 31.

Hot-dog

1 kg  liszt
1/2 l tej
5 dkg élesztő
1 e.k só
1 e.k cukor
2 dl  olaj
1 tojás a kenéshez

8-10  virsli
sajt, vöröshagyma, ketchup, mustár, torma


Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Kelesztés után ne gyúrd át, felezd meg, nyújtsd ki pár milliméter vékonyra,majd a képeken látható módon mehet rá virsli, mustár, ketchup, sült hagyma, sajt, amit akarsz.

Aztán hajtsd rá a bal felét és még egyet csavarj rajta, hogy a hajtás alul dupla legyen (dupla réteg tészta legyen alul) és a hajtás is alulra kerüljön.

Vágd el a tésztát, majd a két végét a kiflinek csípd össze, ne nyíljon szét.

Sütőpapírra rakosgatva, tojással lekenve előmelegített sütőben 30-40 perc alatt sülnek meg.

A sütőbe alulra tegyél egy lábasban vizet, had gőzöljön, jót tesz a tésztának!

Ha kívánod bele a sült hagymát, így készítsd:
Egy fej vöröshagymát (vagy mogyoróhagymát) felkarikázunk, miután megpucoltuk persze. Ne legyenek se vékonyak, se vastagok a szeletek. 3-4 dl olajat hevítsünk jó forróra és dobjuk bele a hagymákat. Morzsoljuk szét, essenek szét a karikák.
(Ne sózzuk be előtte).

8-10 perc alatt szép barnára sülnek. Figyeljünk rá, mert könnyen megégnek.

Papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat és sózzuk, borsozzuk. Nagyon finom!
Az én hot-dogjaim ilyenek lettek:

 

2013. szept. 20.

Tepsis bundás kenyér

Hozzávalók:

- 7 db fél szelet kenyér

- kb. 2 dl tejföl

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 4 tojás

- só, őrölt bors ízlés szerint

- 10-15 dkg reszelt trappista sajt

Egy tepsit (vagy egy hőálló kerámia tálat) kikenek vajjal (vagy valamilyen zsiradékkal), és belehelyezem a kenyérszeleteket egymás mellé.
A tojásokat felverem, hozzákeverem a tejfölt, majd belenyomom a fokhagymát, ízesítem sóval, borssal. Ezt a masszát ráöntöm a kenyérre (nem baj, ha lefolyik), majd bőven megszórom reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben szép aranysárgára/barnára sütöm. (kb. 15-20 perc)

A recept Gabriella kalandjai a konyhában című blogról való.

2013. szept. 14.

Vulkán zsömle

Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 300ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott Rama
Töltelék:
10 szelet paprikás szalámi vagy kolbász, 10 szelet sajt, trappista, vagy edami (kb 35 dkg én nem spóroltam vele), 10 szelet sonka
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
Tetejére:
szezámmag
Elkészítés:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.  Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk. Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk őket 15*10 cm-es téglalapra,majd közepére tesszük a kolbászt, sajtot, sonkát. Ebben a sorrendben, így a kolbász fog majd a tetejére kerülni. A tészta hosszabbik széleit ráhajtjuk a töltelékre,majd a széleit is ráhajtjuk, hogy fedjék egymást.Elkészítjük az összes batyut.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a batyukat. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.
Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal.
Éles késsel kb. 2 cm mélyen X alakban bevágjuk a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. 





 http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/vulkan-zsomle/


2013. júl. 18.

Sós rudak

Hozzávalók (kb. 15 db, 20 cm-es):
  • 500 g  finomliszt  
  • 1  teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 friss)
  • 50 ml olaj
  • ½ doboz tejföl (180 g-os doboz)
  • 260-270 ml langyos víz
Sós öntet a „kiflik” tetejére:
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál só
  • Víz
Elkészítés:

A lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (fóliával a legjobb) kelesztjük 30-40 percig.
A megkelt tésztát 2-3 részre osztjuk. Mindegyik darabot többször (kb. 10-szer), magasról ráejtjük a munkaasztalra. A tészta ledobálása puhábbá és könnyebbé teszi a tésztát.
Kb. 15 darab, 20 cm-es "ujjacskát" formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymás mellé (hogy kicsit összetapadjanak, de nem szabad őket összenyomkodni, ahogy megkelnek, maguktól összetapadnak). Ízlés szerint hosszabb „kifliket” is lehet csinálni belőlük, és nem muszáj összekapcsolni sem őket. Ruhával letakarva, 20 percig kelni hagyjuk.
Sós dekoráció: Összekeverjük a lisztet és a sót, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vizet. Egy kicsit sűrűbb tésztának kell lennie a palacsintatésztánál.
A rudakat 200 fokon sütjük 5 percig, majd kivesszük őket, ráöntjük a sós öntetet, és visszatesszük őket a sütőbe,  és még 10 percig sütjük. Az utolsó két percben csak felülről sütjük, hogy szép színt kapjanak. Amikor kisült, letakarjuk száraz ruhával, hogy megpuhuljon a héja.


2013. jún. 26.

Kürtös kalács

Annyira szerettem volna már enni egy kis kürtöskalácsot, így hát gondoltam, hogy kipróbálom a sörösdobozos receptet. Finom volt, jó volt, de a macera miatt, nem a  sűrűn készített receptek közé kerül.
Először a sörösdobozokat alufóliával vonjuk be. Ezekre kell rátekerni a tésztát.
 
Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg vaj (olvasztott)
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek.kristálycukor
1 csipet só
25 dkg  kristálycukor
25 dkg darált dió
1 ek. olaj (a forma kenéséhez)
 
Elkészítés:
  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
  3. A formákat lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. (Kb. 20 percig sültek az enyémek.)
  5. Picit várunk, hogy hűljenek, majd kihúzzuk a formákat a kalácsból. Ha egy pici szabad helyet hagyunk felül, szépen ki fognak jönni.
  6. A kalácsokat még melegen letakarjuk, hogy ne száradjanak ki.
 

2013. jún. 25.

Húsos-sajtos ravioli

Hozzávalók:
-töltelék: 200 g darálthús konzerv, 150 g sajt kockákra vágva, só, bors, bazsalikom, 1 evőkanál liszt, 1 hagyma, kevés olaj (azt lehet beletenni amire éppen vágyik az ember, rengeteg sokféle lehetőség van, nálunk most ez sikeredett bele)
- tészta: 400 g liszt, 1 tojás, csipet só, víz
- szósz: 250 ml paradicsomlé, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, bors, cukor, só, tejföl, reszelt sajt.  
Gyártás menete: a tésztához valókból rugalmas, de kicsit keményebb masszát gyúrsz. Hagyod pihenni amíg összefőződ a tölteléket. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteled, belekevered a darálthúst egészen addig főzőcskézed míg homogén állagú lesz, ekkor belekavarod az apró kockákra vágott sajtot. Kicsit melegíted, majd elkeversz benne egy nagy evőkanál lisztet, vagy annyi lisztet, hogy jól álljon össze a töltelék, ne legyen semmi folyékony benne. Kinyújtod kb. 2-3 mm vastagságúra, pogácsa szaggatóval kiszaggatod. A tészta közepébe teszel a langyos (nem folyó!!!) töltelékből és összehajtod.  A széleit villával összenyomkodod. Teszel oda egy nagy lábosban vizet főni és amikor lobog a víz, belehajigálod a raviolikat. Mikor feljön a víz tetejére akkor elméletileg kész van, gyakorlatilag én még szoktam hagyni pár percet, majd kiszedem szűrőbe, leöblítem jéghideg vízzel s kész is. Egyszerre nem rakom bele főni az összes raviolit, hanem úgy 7-8 darabot, de nem szoktam minden alkalommal új vizet forralni, hanem egy lében kifőzöm az összest.
Miután mind kifőttek, leöblítődtek, egy tűzálló tál aljába kevés olajat töltök s rétegelem a dolgot, 1 réteg ravioli, 1 réteg tejfölös reszelt sajt, megint ravioli, megint lötyi, míg elfogy minden. Előmelegített sütőben lassú tűzön kb. még 10-15 percig melegítem, közben főzök babérleveles paradicsomszószt. Kevés olajon 1 evőkanál liszttel világos rántást csinálok és lassanként felöntöm a paradicsomlével, babérlevelet főzök bele, és sóval, borssal, cukorral ízesítem (cukor csak akkor ha savanyú a paradicsomlé). Tálaláskor teszek pár raviolit a tányérra és leöntöm a paradicsomszósszal.



2013. máj. 1.

Anyák-napi muffinok

Szombaton készen voltunk az anyák napi meglepetéssel. Muffint sütöttünk, majd szépen kidíszítettük pillecukorral, amit színes cukorral szórtunk be. Szépek lettek, de ennek az adagnak az elkészítése 1-1,5 órába tellett.